דילוג לתוכן

עוזרי-סבן משרד עורכי דין

החזרי מס שבח

פריסת מס שבח – החזרי מס שבח 

הקדמה

אנשים רבים אשר ביצעו עסקאות מכירת נדל"ן, אינם מודעים לכך, כי גם כאשר שילמו מס שבח בגין עסקת מקרקעין, ייתכן והם זכאים להחזרים (לאחר התשלום).

האפשרות להחזר מבוצעת באמצעות מנגנון של פריסת מס שבח. מהות הפריסה היא בקשה ולפיה המס יחושב, כאילו התשלום בגין העסקה לא התקבל רק בשנה שבה נחתם הסכם המכר, אלא בחלוקת התשלום על פני ארבע שנים (שנת העסקה ושלש השנים הקודמות לה).

בדרך זה, במקרים רבים ניתן להפחית את שיעור המס בו חויב האדם.

על מנת לבדוק אפשרות זו יש צורך להיוועץ עם עורך דין שהינו בעל ניסיון והתמחות בתחום זה. 

  • לבדיקת האפשרות – הנכם מוזמנים לפנות אלינו טלפונית.

 

  • ניתן גם לשלוח אימיל לכתובת ozeri.law@gmail.com בו תציינו את הפרטים הבאים: א. מועד המכירה של הנכס שבגינו חויבתם במס שבח, ב. מועד הרכישה (ההיסטורי של הנכס, על ידיכם או על ידי המוריש). ג. גובה המס ששולם. ד. גילכם

הוראות החוק הרלוונטיות

נסביר בקצרה ביחס להוראות החוקים הרלוונטיים.

בהתאם להוראות סעיף 48ב לחוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה), התשכ"ג – 1963 רואים את השבח כחלק מההכנסה החייבת במס הכנסה, וזאת לעניין שיעורי המס והזיכויים ממנו בלבד. בנוסף נקבע, כי המס המשתלם על פי החוק מהווה מקדמה על חשבון מס הכנסה. 

סעיף 48א(ה) לחוק למעשה מאפשר למוכר לבצע פריסה – במובן זה שהמס (על השבח הריאלי) יחושב כאילו נבע בחלקים שנתיים שווים במהלך תקופה שאינה עולה על ארבע שנות מס או על תקופת הבעלות בנכס, לפי הקצרה שבהן, והמסתיימת בשנת המס שבה נבע השבח.

הפריסה כאמור מאפשרת למוכר "לנצל" שיעורי מס נמוכים ו/או נקודות זיכוי שלא נוצלו במהלך שנות הפריסה. 

תנאים מקדימים: 

מוכרים של זכות במקרקעין שאינה פטורה ממס שבח, שמקיימים את שני התנאים הבאים:

  1. הם תושבי ישראל.
  2. הם הגישו דוחות שנתיים למס הכנסה בגין השנים עבורן מבוקשת הפריסה. יחד עם זאת, גם אם הדוחות לא הוגשו, ניתן להגיש אותם בדיעבד, ופה אנו נכנסים לתמונה.

אוכלוסיות ספציפיות: 

  1. למוכרים שהם בני מעל 60 שנים או נכים יש יתרון משמעותי בפריסת מס השבח, משום שהם זכאים למדרגות מס הכנסה נמוכות יותר.
  2. בני זוג שמוכרים זכות בבעלות משותפת, יכולים לבקש כל אחד מהם פריסת שבח בהתאם לנקודות הזיכוי ומדרגות המס שלו. במקרה כזה יש לערוך לכל אחד מבני הזוג שומה עצמית.
  3. מוכר אשר ירש את הדירה / או קיבלה במתנה יכול לפרוס את השבח גם על תקופת הבעלות של המוריש (או של נותן המתנה).
  4. ניתן לערוך פריסה למס שבח גם כאשר מוכרים כמה נכסים, אך מדובר בסוגיה מורכבת ורצוי להתייעץ עם מומחה בתחום.
  5. חברה (תאגיד, עמותה וכדומה) איננה זכאית לפריסת השבח, והזכות ניתנת רק לבני אדם. הפסיקה קבעה כי הקניית זכאות זו לחברות, אשר משלמות מס אחיד, תסכל את התכלית של מיסוי פרוגרסיבי בה בחר המחוקק ותפגע בצדק אופקי ואנכי.

תרחישים מיוחדים: 

חשוב לבחון את אפשרות הפריסה ולערוך סימולציה באשר לחיסכון האפשרי במס בתרחישים הבאים:

בני זוג

בפסק הדין שניתן עמ"ה 6/97 נקבע כי ניתן לבצע פריסה לבני זוג בנפרד קרי, לייחס לכל אחד מבני הזוג מחצית משווי מס השבח ולבצע פריסה עד לארבע שנים על חלקו. הדבר תורם להפחתה משמעותית בנטל המס של התא המשפחתי.

מוכר שקיבל דירה בירושה

בהתאם להחלטת מיסוי 12/5825 של רשות המיסים, נקבע כי במקרה בו נמכרת זכות במקרקעין שהתקבלה אצל המוכר בירושה והמוכר מחויב במס על השבח שצמח בתקופת הבעלות של המוריש, יהיה זכאי היורש לפריסת מס השבח לה היה זכאי המוריש.

מוכר שקיבל דירה במתנה מקרוב

בו"ע (ת"א) 1290-09 נקבע כי כאשר מדובר בזכות שניתנה במתנה, בחישוב תקופת הבעלות במקרקעין לצורך ביצוע פריסה של מס השבח יש להביא בחשבון גם את תקופת הבעלות בידי נותן המתנה. חשוב להיזהר ממלאכותיות, כלומר לוודא כי המתנה היא באמת מתנה ולא תוצר של תכנון מס אגרסיבי.

לסיכום: 

ישנם נישומים רבים הזכאים להחזרי מס שבח בהיקפים אדירים, אולם, נמנעים מלדרוש את המגיע להם ממגוון סיבות בעיקרן חוסר ידע

יש לזכור שפריסת מס שבח היא זכות וכדי לקבלה יש לבקש אותה באופן יזום, ללא בקשה זאת והגשת כל הדרוש לצורך כך, לא ניתן יהיה ליהנות מההטבה המוגבלת בזמן. 

משרדנו מתמחה בפריסות מס שבח, בכל מקרה בו נדרש תשלום מס שבח מומלץ להיוועץ עם משרדנו ולבדוק את הזכאות לפריסת מס השבח.

 

×